Cyclo-Cross: World Championships 2018

Cyclo-Cross

Cyclo-Cross on tämä vuodenajan pyöräilylaji. Tämän viikon sunnuntaina 4. helmikuuta polkaistaan käyntiin vuoden 2018 pyöräilykausi. Vaikka elämme keskitalvea ja helmikuu on vasta alussa, niin tähän aikaa vuodesta ajetaan Cyclo-Crossin  maailmanmestaruudesta. Tulevana viikonloppuna tämän vuoden MM-kilpailut järjestetään Valkenburgissa, Alankomaiden kaakkoisosassa. Tästä on hyvä aloittaa pyöräilykauteen valmistautuminen, vähitellen kohti kevään klassikkokisoja ja kesän ympäriajoja.

Cyclo-Cross yksi mielenkiintoisimmista pyöräilylajeista

Tässä pieni tiivistelmä lajista, sillä Cyclo-Cross ei välttämättä ole kaikille tuttu käsite. Cyclo-Cross on yksi pyöräilyn alalajeista ja sitä harrastetaan paljon Keski-Euroopassa, etenkin Hollanti ja Belgia ovat suuria Crossimailta. Tämän lajin kilpailut järjestetään yleensä syksyllä ja alkutalvesta. Suomessa laji on melko marginaalista, mutta ympäri Suomea löytyy harrastajia ja kilpailut/sarjat vetävät yllättävän paljon lajin harrastajia. Esimerkkinä pääkaupunkiseudulla ajettava HEL CX Cup.

Cyclo-Cross pyörä muistuttaan nopeasti katsottuna maantiepyörää eli ajetaan kipprurasarvisella pyörällä ja ilman joustavia komponentteja. Tarkemmin katsottuna pyörä on kuitenkin selvästi järeämpää tekoa kuin maatiepyörä. Esimerkiksi renkaat ovat järeämmät ja kumeissa on kuviointia, jarrut ovat tehokkaampia ym. Pyörien vankka rakenne johtuu siitä, että niillä ajetaan kaikenlaisilla alustoilla. Käytännössä puhutaan maastopyöräilystä helpoilla reiteillä.

Cyclo-Cross kilpailut kestävä yleensä noin tunnin. Kilpailu ajetaan muutaman kilometrin mittaisella radalla, johon on rakennettu esteitä tai esteet ovat luonnollisesti paikoillaan olevia, kuten portaikot. Lisäksi reitille on rakennettu hyppyesteitä eli pieniä aitoja tai tukkeja, joiden yli taitavat kuljettajat hyppäävät pyörällä, osa kilpailijoista juoksee näiden esteiden yli.

Tämän lajin tekee mielenkiintoiseksi se, että sitä ajetaan vuodenaikana, jolloin keliolosuhteet eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset. Lajiin kuuluukin liukkaus, muta ja jopa lumi eli mitä vaikeammat olosuhteet, niin sitä hauskempaa on. Kilpailuissa tämä näkyy niin, että kaikilla kilpailijoilla on oma huoltoporukka mukana ja kilpailukierroksen tullessa täyteen on mahdollista ajaa huoltoalueelle ja vaihtaa pyörä. Näin huoltohenkilökunta voi pestä ja huoltaa pyörän valmiiksi seuraavaa pyöränvaihtoa odottamaan.

World Championships 2018 – Valkenburg

Maailmanmestaruudesta ajetaan ensi sunnuntaina 4. helmikuuta ja me olemme mukana. Tällä hetkellä ainakin Unibet tarjoaa kohteita tähän kilpailuun. Vielä emme vihjaa mitään, vaan odottelemme, minkälaisia kohteita on lopulta tarjolla. Toivottavasti myös Coolbet on mukana tässä tapahtumassa.

Kilpailu on nähtävissä UCI:n (Union Cycliste Internationale) eli kansainvälisen pyöräilyliiton YouTube kanavalla. Suosittelemme tätä, sillä kyseessä on äärimmäisen viihdyttävä laji. Palaamme asiaan, kun tapahtuma-aika lähestyy!

Aiheeseen liittyvät uutiset