FantasyFutis: Yleisiä pelivinkkejä aloittaville pelaajille

FantasyFutis | Vvihjeet.com

FantasyFutis-pelissä jokainen pelaaja taistelee omalla joukkueellaan toisia pelaajia vastaan pelattavissa turnauksissa tai yksittäisissä otteluissa. Tässä hieman vinkkejä aloittaville pelaajille, miten oma joukkue kannattaa rakentaa.

HYÖKKÄÄJÄT

Hyökkääjien pisteet kertyvät pääasiassa maaleista, ja parhaat valinnat löytyvät joukkueista, jotka pelaavat varsin yleisesti käytössä olevalla 4-2-3-1 muodostelmalla. Syy tähän on hyvin yksinkertainen: yhden keskushyökkääjän taktiikassa valitsemasi pelaaja on aina hyökkäyspelin keskiössä ja pelinrakentelun ykköskohde. Esimerkkejä Valioliigasta ovat vaikkapa Chelsea & Diego Costa, Arsenal & Giroud, Spurs & Harry Kane jne. Kun taas Wanhassa 4-4-2 systeemissä hyökkääjät syövät toistensa pisteitä, ja joudut usein arpomaan kumman kärkimiehen otat joukkueeseesi.

Yksi tärkeä pointti on ns kotipelien sääntö. Näet kauden mittaan lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka kärkiseurat ottavat nihkeitä vierasvoittoja pienillä marginaaleilla, vaikka tasoeroa kentällä oliskin runsaasti. Vastaavasti lähes jokainen murskavoitto otetaan kotikentällä, jossa tilaa ja aikaa on enemmän ja kotifanien tuoma paine lisämaaleihin saa myös suuren suosikin yrittämään lisäosumia, vaikka peli olisikin ratkennut. Monien hyökkääjien maalimäärät koti vs vieraspeleissä eroavat huimasti.

Hyökkääjien valinnassa korostuu eräs henkinen ominaisuus, joka jää monilta FantasyFutis-pelaajilta aivan liian vähälle huomiolle. Tämä on suurin yksittäinen virhe joka Fantasy-peleissä tehdään. Maalinteko on hyvin pitkälti kiinni itseluottamuksesta. Luota hyökkääjiin, jotka tekevät maaleja NYT. Unohda isot nimet paidan selkäpuolella, jos verkko ei heilu viikosta toiseen. Välta myös huippuseurojen hyökkääjiä ennen huipputärkeää Eurocup-matsia. Tämä voi tarkoittaa usein huonoa keskittymistä ja pahimmassa tapauksessa jopa aikaista vaihtoa pelaajan säästämiseksi.

PUOLUSTAJAT

Avain menestykseen ja korkeisiin puolustajien pisteisiin ovat nollapelit. Monet aloittelevat FantasyFutiksen pelaajat eivät tule ajatelleeksi, että puolustaja saa nollapelistä samat pisteet, kuin hyökkääjä tehdystä maalista. Tällä tavoin pelissä pidetään balanssi, jotta se ei keskity liikaa maaleja tekeviin pelaajiin.

Viime kaudella Chelsean Terry & Ivanovic duo oli täydellinen esimerkki miten turnauksia voitetaan myös puolustajilla, ja ne ovat ylipäätään ideaalitapauksia puolustajien valinnassa: tiukasti puolustava kärkijoukkue, ja siihen päälle vielä valitse kotiottelu ja selvästi heikompi vastustaja. Pistejärjestelmässä on iso ero jos joukkue päästää yhdenkin maalin vrt nollapeliin, joten Chelsean tyyliset jengit jotka pystyvät kontrolloimaan 1-0/2-0 voittoja, ovat avainasemassa. Monet hyvätkin joukkueet päästävät liian usein jonkun turhan loppuhetken maalin, ja näiden puolutajat ovat kaukana kärkisijoilta pisteissä.

Maalit ovat luonnollisesti hyvin arvokkaita puolustajille ja pisteitä tulee muiden kenttäpelaajien tapaan myös syötöistä. Hyökkäyspäässä aktiiviset puolustajat ovat kultaakin kalliimpia, ja tässäkin kohtaa Terry & Ivanovic kaksikko on mainio esimerkki. Nollapelejä tulee liukuhihnalta, ja kaksikko osallistuu myös maalien tekemiseen toisessa päässä kenttää. Ei siis ihme, että koko liigassa vain kaksi pelaajaa on kerännyt tähän saakka korkeammat Fantasy-pisteet. Yleisesti ottaen tällaisia puolustajia ei ole paljon, ja ne täytyy vain tietää.

Managerinvaihdot ovat tärkeä asia sekä puolustajien että maalivahtien valinnassa. Esimerkiksi West Bromwich sai kesken viime kauden managerikseen Tony Pulisin, joka ensitöikseen korjaa puolustuksen kuntoon jokaisessa uudessa seurassaan. WBA piti nollat joka toisessa ottelussa Pulisin palkkauksen jälkeen, ja muuttui yhdeksi parhaimmista FantasyFutis-pelaajien joukkueista löytää halpoja & hyviä puolustajia. WBA + Chelsea -puolustajien yhdistelmä olikin monen turnausvoiton takana viime vuonna.

KESKIKENTTÄPELAAJAT

Keskikenttäpelaajien valinta FantasyFutiksessa muistuttaa hieman hyökkääjien valintaa, eli tärkein elementti korkeisiin pisteisiin ovat maalit. Joko tekemällä niitä itse tai syöttöjen kautta. Vaikka huippupelaajat kuten Chelsean Hazard ja ex-Chelsean mies Frank Lampard (parhaina päivinään) pääsevät yli 10 liigamaalin lukemiin, se on kuitenkin hyvin harvinaista keskikenttäpelaajille. Näin ollen suurin osa pisteistä kertyy käytännössä syöttöjen kautta, joten pyrkimys on löytää joukkueen playmakerit tai laiturit, jotka antava usein laadukkaita (ja maaliin johtavia) keskityksiä.

Yritä siis poimia tulevan kierroksen otteluista ne joukkueet, jotka ovat mahdollisimman suuria (koti)suosikkeja mahdollisimman runsasmaalisissa otteluissa. Huippujoukkue vieraskentällä tiukasti puolustavaa keskikastin jengiä vastaan ei ole missään nimessä hyvä lähtökohta. KK-pelaajat saavat myös bonuspisteen nollapelistä, joten valitse paremman puolustuksen omaavan joukkueen kaveri jos arvot kahden tasavahvan pelaajan välillä. Joukkueen tekemät maalit kuitenkin ratkaisevat.

Toinen tärkeä pointti on löytää erikoistilanteista vastuussa olevat pelaajat. Vapaapotkut ovat hyvin usein keskikenttäpelaajien heiniä, koska kohteena oleva hyökkääjä sijoittuu boksiin vastaanottamaan palloa. Tältä osastolta löydät hyviä valintoja huippujoukkueiden ulkopuolelta ja yleensä nämä miehet on aika helppo myös löytää. Viime kauden Valioliigan esimerkkejä ovat vaikkapa Christian Eriksen (Tottenham), tai Gylfi Sigurdsson (Swansea), jotka ovat ampuneet ison kasan maaleja vapaapotkuista ja keräävät siihen päälle myös syöttöjä erikoistilanteista (esim kulmat) + pelitilanteista ruokkimalla kärkimiestä. Arsenalin Santi Cazorla on puolestaan ollut pitkään joukkueen rangaistuspotkujen ampuja jne.

Viimeisenä vinkkinä: yritä etsiä keskikentälle asetettuja pelaajia, jotka ovat oikeasti hyökkääjiä. Jotkut joukkueet pelaavat 4-3-3 muodostelmaa, ja keskikenttäpelaajaksi paperilla nimetty mies voikin olla hyvin hyökkävässä roolissa.

MAALIVAHDIT

Maalivahtien valinnassa on luonnollisesti samoja elementtejä kuin puolustajien valinnassa, ja tärkein yksittäinen tekijä on nollapelit. Parhaat maalivahdit ovat tästä johtuen poikkeuksetta kärkiseurojen veskareita, koska nollapelit ovat pääasiallinen syy korkeisiin pisteisiin.

Maalivahdit saavat myös pisteitä torjuntojen perusteella: FanTeamin tapauksessa 3 torjuntaa on aina yksi lisäpiste. Tässä on kuitenkin dilemma; mitä enemmän torjuntoja, sen enemmän laukauksia, ja sitä suurempi todennäköisyys on nollapelin rikkoontumisesta. Torjuntatilastojen kärjessä ovatkin usein liigan huonoimpien seurojen veskarit, joita ei käytännössä kannata koskaan poimia mukaan.

Yleisesti ottaen hintaerot huippumaalivahdin ja keskitason maalivahdin välillä ovat hyvin pieniä, ja esim Valioliigan kärkiveskarit eivät ole edes 1M keskitasoa kalliimpia. Mutta todennäköisyys nollapeleihin on kertaluokkaa suurempi kierroksesta toiseen. Näin ollen maalivahti on hyvin usein fiksuinta poimia kärkiseurasta, joka pelaa kotona heikkoa vastustajaa vastaa. Pieni säästö tässä kohtaa maksaa todennäköisesti arvokkaita pisteitä. Voitat kuitenkin hyvin vähän lisää käytettävään budjettiin poimimalla hieman heikomman veskarin.

Muista myös managerinvaihdokset, aivan kuten puolustajien kohdalla. Jos uusi manageri korjaa puolustuksen kuntoon ja nollapelejä alkaa tippua viikosta toiseen, on joukkueen veskari luonnollisesti erittäin houkutteleva valinta (puolustajien lisäksi).

Kuka laukoo vapaapotkut ja rangaistuslaukaukset Valioliigassa?

Vapaapotkuja sekä rangaistuslaukauksia laukovat pelaajat ovat lähempänä pistesaldon kartuttamista aina päästessään yrittämään erikoistilanteesta. Valioliigasta on listattuna ennakkoon ajateltuna todennäköisimmät laukojat niin vapareihin kuin rangaistuslaukauksiin. Listan näet –> Kuka laukoo vapaapotkut ja rangaistuslaukaukset Valioliigassa?

Lisää FanTeamista ja FantasyFutiksesta voit lukea sivuillamme löytyvistä artikkeleista:

–> Mitä on Daily Fantasy Sports (FantasyFutis)

–> FanTeam.com – päivittäisen FantasyFutiksen koti

Kokoa oma FantasyFutis -joukkueesi!

Oman FantasyFutis-joukkueesi saat kasattua FanTeam.com -sivustolta, johon pääset helposti tästä –> FanTeam.com

Tarjolla on loistavia turnauksia ja pelejä joka päivä. Mukana myös Veikkausvihjeiden nimikkoturnaukset joka viikko!

Aiheeseen liittyvät uutiset