KHL:n kausiennakko 2015-16

KHL-Kausiennakko | Vvihjeet.com

KHL-kausi numero kahdeksan alkaa huomenna: Katsaus konferenssien kärkijoukkueisiin ja mielenkiintoisimpiin suomalaispelaajiin.

KHL-kausi käynnistyy huomenna kun Pietarin SKA ja TsSKA Moskova iskevät yhteen kauden avausottelussa. Gagarin Cupin viime kaudella voittanut Pietarin SKA lähtee puolustamaan mestaruuttaan. Euroopan menestynein jääkiekkoseura Moskovan TsSKA ei ole koskaan pelannut KHL:n finaaleissa, mutta tällä kaudella joukkue on yksi suurimmista mestarisuosikeista, ellei jopa se suurin.

Muita varteenotettavia Gagarin Cupin voittajia tulevat Pietarin SKAn ja Moskovan TsSKAn lisäksi olemaan Metallurg Magnitogorsk, Salavat Julajev Ufa, viimekauden finalisti Ak Bars Kazan ja Lokomotiv Jaroslav. Näiden joukkueiden lisäksi Avangard Omsk ja Dinamo Moskova kuuluvat KHL:n eliittiin perässään viime kaudella hyvin debytoinut Helsingin Jokerit.

Viime kaudella KHL:ssä pelannut Atlant vaihtuu Spartak Moskovaan mutta muuten KHL:n rakenne pysyy ennallaan viime kauteen nähden. Läntinen konferenssi tulee jälleen olemaan tasaisempi ja kovatasoisempi kuin itä.

Itäinen Konferenssi: Uudistunut Salavat Julajev Ufa vastaan Mike Keenanin luotsaama Metallurg Magnitogorsk.

Salavat Julajev Ufa

Salavat lähtee tällä kaudella toden teolla tavoittelemaan Gagarin Cupia. Taustat on laitettu uusiksi kun Jekaterinburgin tehokaksikko, toimitusjohtajaksi palkattu Leonid Vaisfeld ja päävalmentaja Anatoli Jemelin, saapui seuraan. Maalilleen Salavat sai viime kaudella Tuukka Raskin kakkosena toimineen ruotsalaismaalivahti Niklas Svedbergin. Suomalaisista Salavatissa jatkaa Teemu Hartikainen ja seurasta lähteneen Ilkka Heikkisen tilalle saadaan Jemelinin alaisuudessa ennenkin pelannut Sami Lepistö.

Viime kaudella Jokereissa loistanut Linus Omark siirtyi kesällä Salavatin riveihin. Salavat kaappasi riveihinsä myös Igor Grigorenkon ja Nikolai Prohorkinin. Molemmat saapuvat Ufaan TsSKa:sta, jossa Grigorenko teki viime kaudella 23 maalia runkosarjassa.

Metallurg Magnitogorsk

Metallurgin ykkösketju on KHL:n ehdotonta kärkeä. Mozjakinin, Kovarin ja Zaripovin muodostama ykkösketju tulee tälläkin kaudella tekemään roppakaupalla pisteitä. Toissa kaudella pelkästään tällä kolmikolla saavutettiin Gagarin Cup mutta enää viime kaudella ei yksi ketju riittänyt mestaruuden uusimiseen. Tälle kaudelle Metallurg onkin saanut lisää tulivoimaa kun Wojtek Wolfski ja Tomas Filippi saapuvat Magnitogorskiin. Oskar Osala tulee todennäköisesti pelaamaan kakkosketjussa Wolfskin ja Filippin kanssa.

Puolustus on pysynyt lähes samana kuin viime kaudella ja tolppien välistä Metallurgilta löytyy tuttuun tapaan Vasili Kosetskin, joka on yksi KHL:n parhaista maalivahdeista.

Sibir tiputti viime kaudella Metallurgin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella mutta tämän kaltainen pettymys ei tule tällä kaudella tapahtumaan. Täsmähankinnoilla vahvistunut Metallurg tulee Mike Keenanin luotsaamana olemaan itäisen konferenssin kärjessä.

Metallurgin ja Salavatin haastajat: Ak Bars Kazan ja Avangard Omsk.

Ak Bars Kazan

Viime kauden finalisti lähtee kauteen haastajan asemasta. Ak Bars on kestomenestyjä, joka on nostanut Gagarin Cupia kaksi kertaa. Joukkue on menettänyt kolme kovaa pelaajaa: maalivahti Anders Nilssonin ja puolustajat Jevgeni Medvedevin sekä Ilja Nikulinin. Normaalisti kahden puolustajan ja yhden maalivahdin lähtö ei olisi näin suuri asia, ellei koko joukkueen peli perustuisi lähtökohtaisesti tiukkaan puolustuspelaamiseen. Medvedevin ja Nikulinin tilalle ei ole saatu hankittua yhtä laadukkaita puolustajia eikä hyvin viime kaudella pelanneen Nilssonin tilalle tullut suomalaismolari Jussi Rynnäskään ole sen tason maalivahti kuin edeltäjänsä, ainakaan paperilla.

Hyökkäys Ak Barsissa ei ole kokenut kuitenkaan yhtä kovia menetyksiä, joten uskotaan siihen että kestomenestyjät tulevat tälläkin kaudella olemaan itäisen konferenssin kärkisijoilla.

Avangard Omsk

Omskissa muutoksia onkin tullut rutkasti enemmän. Vaihtopenkin takaa löytyy keltanokka Jevgeni Kornouhov, tolppien välistä Slavia Prahasta tullut Dominik Furch ja vasta 20-vuotias Denis Kostin. Puolustus on myös muuttunut aikalailla. Hyökkäys on pysynyt lähes ennallaan ja ehkäpä hieman vahvistunut. Seuraa koko uransa edustanut Aleksandr Popov jatkaa myös edelleen Omskissa.

Itäisen konferenssin tasoerot ovat länttä suuremmat, jonka vuoksi Avangard tulee edellä mainittujen joukkueiden perässä pudotuspeleihin taistelemaan konferenssin voitosta.

Läntinen konferenssi: Moskovan TsSKA vastaan hallitseva mestari Pietarin SKA

Pietarin SKA

Pietarissakaan ei ole muutoksilta vältytty. Hallitsevan mestarin päävalmentaja vaihtui kun Vjatšeslav Bykov lähti seurasta ja tilalle tuli Andrei Nazarov. Nazarov tunnetaan temperamenttisena mutta kuitenkin hyvänä valmentajana. Aika näyttää saako Nazarov pidettyä pakan kasassa – niin omansa kuin joukkueensakin.

Maalivahdit ja puolustus ovat SKA:lla erinomaisia. Veräjän vartijana Pietarissa on kesken viime kauden seuraan tullut Mikko Koskinen, joka pelasi loistavan kauden SKA:ssa. Puolustuksesta löytyy niin käsiä kuin jalkoja sekä fyysistä osaamista näin ollen SKA:n puolustus on ehkä koko sarjan paras.

Hyökkäyksestä pietarilaiset menettivät Artemi Panarinin taalajäille, taiturin siirryttyä Chicagon riveihin. Sinivalkoisten lasien läpi mielenkiintoisin hankinta SKA:n hyökkäykseen on Sibiristä Pietariin siirtynyt Jarno Koskiranta. Nähtäväksi jää jatkaako Koskiranta hyviä otteitaan myös SKA:ssa.

Viime kauden mestareilla on myös tällä kaudella kova nippu kasassa ja Nazarovin miehet tullaan näkemään läntisen konferenssin kärkisijoilla.

Moskovan TsSKA

TsSKA pääsee kauteen lähes samalla porukalla kuin viime kaudella. Euroopan menestyksekkäin seura ei viime vuonnakaan selviytynyt KHL:n finaaleihin vaikka runkosarjassa näytti jo siltä että joukkue tulee olemaan täysin pitelemätön.

SKA:n tapaan moskovalaisten puolustus on erittäin kova. Puolustuksen taakse hankittiin maalivahti Viktor Fasth, joka jatkanee KHL:ssä hyvin torjuneiden ruotsalaismaalivahtien listaa. TsSKA:n puolustuksesta löytyy monta nuorta pelaajaa, jotka Nikita Zaitsevin johdolla kuuluvat KHL:n parhaimmistoon.

Vaikka TsSKA menetti muutaman hyökkääjän uuteen kukoistukseen pyrkivälle Salavatille, on moskovalaisilla silti vaarallinen hyökkäyskalusto. Hyökkäyksen terävimpänä kärkenä häärivät Radulov ja Da Costa, jotka pystyvät pelaamaan 1.5 pisteen keskiarvolla kumpainenkin. Edellä mainitun kaksikon lisäksi TsSKA hankki tulevaksi kaudeksi riveihinsä Geoff Plattin Jaroslavista. Platt saattaa hyvinkin rikkoa 20 maalin rajapyykin tällä kaudella.

TsSKA lähtee kauteen suurimpana suosikkina eikä viime kauden tapainen sulaminen konferenssi finaalissa tule tällä kaudella kysymykseen.

Pietarin SKA:n ja Moskovan TsSKA:n perässä tasaista: Lokomotiv, Dinamo Moskova ja Jokerit

Lokomotiv Jaroslav

SKA:n ja TsSKA:n takana tulevat kolme joukkuetta lähtevät haastamaan kärkikaksikkoa aikalailla samalta viivalta. Lokomotivin suurin kysymysmerkki on maalivahtipeli, onko Aleksei Murygin tarpeeksi hyvä.

Puolustuspäässä Lokomotivin asiat ovat ihan hyvillä kantimilla. Hyviä puolustajia lähti mutta heidän tilalleen on saatu samanveroisia pelaajia.

Hyökkäyksestä lähtivät Geoff Platt ja Pittsburghiin lähtenyt Sergei Plotnikov. Lokomotivissa jatkaa kesken viime kauden saapunut Petri Kontiola, joka saa vierelleen Sibirissä hyvin pelanneen Jonas Enlundin. Suomalaiskaksikolla on mahdollisuudet hyvään kauteen jos saavat pelinsä rullaamaan.

Lokomotiv tulee olemaan pudotuspeleissä mutta SKA:n ja TsSKA:n haastaminen taitaa jäädä haaveeksi.

Dinamo Moskova

Kuten Lokomotiv on Dinamo säästynyt suuremmilta muutoksilta. Joukkueen maalivahtipeli on Lokomotivin lailla kysymysmerkki. Dinamon maalilla on luottoveskari Aleksandr Jerjomenko, joka tosin on jo 35-vuotias. Mikäli Jerjomenko pystyy säilyttämään tasonsa, kuten aikaisemmilla kausilla ei Dinamolla ole hätää.

Torpedossa putsattiin pelaajistosta kaikki suomalaiset ja yksi heistä saapui Moskovaan. Juuso Hietasesta Dinamo saa erinomaisen kiekollisen puolustajan. Dinamon puolustus on viime kauden tasoa vaikka tärkeä puolustaja Janne Jalasvaara vaihtoikin seuraa.

Dinamon tärkein hyökkääjä tulee tälläkin kaudella olemaan joukkueen tehokkain hyökkääjä Kaspars Daugavins. Hyökkäyksestä löytyy nimekkäitä pelaajia, joiden taso ailahtelee kuitenkin sen mukaan ovatko he pelituulella vai eivät.

Lokomotivin tapaan pudotuspeleihin muttei pysty haastamaan konferenssin kärkeä.

Helsingin Jokerit

Jokerit on muuttunut paljon viime kaudesta. Maalivahteina jatkavat ruotsalainen Henrik Karlsson ja hyvänä kakkosena Riku Helenius. Puolustuskin on pysynyt lähes ennallaan. Isoimpana hankintana takalinjoille voidaan pitää Tanskan maajoukkueen puolustaja Philip Larsenia. Larsen on hyvä kiekollinen puolustaja, joka tulee varmasti tekemään myös paljon pisteitä Jokereissa.

Hyökkäys onkin kokenut kunnon remontin. LoKoMo-ketjua ei enää ole kun Lo siirtyi Salavatiin, Ko Avtomobilist Jekaterinburgiin ja Mo rapakon taakse Nashvilleen. Kokenut Riku Hahl siirtyi takaisin Hämeenlinnaan ja HPK:n riveihin. Jokerit on kuitenkin saanut hyviä pelaajia menetettyjen tilalle. Norjalainen Mathis Olimb on pelaaja, jolta odotetaan paljon. Olimb astuu Linus Omarkin saappaisiin pelintekijänä. Uutta nostetta uralleen Jokereissa hakee Jesse Joensuu ja porkkanapöksyistä uusiin haasteisiin suuntaava Pekka Jormakka. Helsinkiläisten onneksi Jani Rita on uskomattomassa kunnossa kun kuntotesteissä miestä ennen hyytyi kuntopyörä.

Viime kausi oli Jokereilta hyvä. Erkka Westerlundin johtamalta joukkueelta on lupa odottaa jälleen hyvää kautta ja he pystyvät haastamaan kärkijoukkueita. Pudotuspeleissä helsinkiläiset tullaan näkemään Lokomotivin ja Dinamon tapaan.

Aiheeseen liittyvät uutiset