MLB -kausi lähenee kovaa vauhtia!

MLB-Vihjeet | Vvihjeet.com

Pitkä ja tuskainen odotus alkaa olemaan hiljalleen ohi, kun MLB -kauden alku lähestyy kovaa vauhtia. Viralliset ottelut alkavat vasta huhtikuussa, mutta Spring training pelit alkavat jo tulevana sunnuntaina. Veikkausvihjeet on tuttuun tapaan mukana karkeloissa heti alkukaudesta lähtien etenkin betsien osalta.

MLB on yksi maailman tilastoiduimmista lajeista, joten tietoa löytyy niin paljon kuin sitä viitsii etsiä ja kaivella. Edellä mainittujen asioiden johdosta laji saattaakin tuntua aloittelijoille todella haastavalta ja tästä syystä kasasimme lyhyen ja ytimekkään MLB -oppaan uusille innokkaille baseball faneille ja betsaajille.

Veikkausvihjeiden MLB -opas

Veikkausvihjeiden MLB -opas on laadittu nimenomaan vedonlyöjän näkökulmasta, joten mitään baseballin sääntökirjaa emme tule tässä kahlaamaan läpi. Oppaassamme pyritään tarkastelemaan tärkeimpiä vedonlyöntiin vaikuttavia asioita sekä tilastoja.

1) Syöttäjät -ja syöttötilastot

 • Tarkista syöttäjän ERA sekä edellisten otteluiden tilastot. Myös syöttäjän WHIP tilastot kannattaa lukaista läpi.
 • Tarkista syöttäjien koti -ja vieraspelitilastot sillä näissä on välillä todella suuria eroja.
 • Baseballissa syöttäjät eli ”picherit” ovat erittäin ratkaisevassa asemassa pelin kannalta. Syöttäjistä puhuttaessa kannattaa huomioida, että ottelun aloittava ”starting picher” ei välttämättä pelaa koko ottelua ja tästä syystä myös joukkueen muut syöttäjät kannattaa huomioida vetoa tehdessä.

2) Joukkueiden vertailu

 • Vertaile joukkueiden koti -ja vieraspeli tilastoja. Jotkut joukkueet pelaavat loistavasti kotonaan, mutta vieraskentillä meno voi olla aivan päinvastaista.
 • Vertaile joukkueiden lyöntitilastoja. Joukkueiden juoksumäärissä on valtavia eroja kauden aikana. Tämä on erittäin tärkeä tilasto sillä lyöntipeli vaikuttaa myös syöttäjien peliin sekä tilastoihin.
 • Joukkueissa on yleensä muutama ”superlyöjä”. Jos superlyöjä puuttuu joukkueen kokoonpanosta se on syytä huomioida vetoa asetettaessa.
 • Tarkasta joukkueiden vireystila. Viiden ottelun voittoputkessa liitelevä joukkue on pääsääntöisesti todennäköisempi voittaja, kuin viiden ottelun tappioputkessa rämpivä joukkue.

3) Preview / Otteluennakko

 • Otteluennakko kannattaa lukaista läpi sillä ennakoista löytyy tärkeää tietoa esimerkiksi joukkueiden terveystilanteista sekä viimeisimmistä kuulumisista
 • Ennakoista löytyy yleensä myös mukavaa nippelitietoa pelistä ja joukkueiden historiasta.

4) Ottelupaikka -ja olosuhteet

 • Pelipaikalla on yllättävän iso merkitys etenkin over/under vedoissa. On hyvä tiedostaa, että joukkueiden stadionit/kentät eivät ole samankokoisia vaan myös näistä löytyy merkittäviä eroja. Liigan pisimmän ja lyhyimmän stadionin pituusero on yli kymmenen metriä.
 • Ottelupaikan lisäksi olosuhteilla on iso merkitys. Jos pelin aikana sattuu satamaan vettä niin pahimmassa tapauksessa pelaajat lähtevät kahvitauolle odottelemaan sateen loppumista. Toki pienessä sateessakin pelataan, mutta se ei ole koskaan hyvä asia vedonlyöntiä ajatellen.
 • Myös erittäin kova tuuli voi vaikuttaa ottelun kulkuun, mutta tämä alkaa olla jo vähän hifistelyä enkä näe tätä niin merkittävänä asiana, kuin edellä mainittu sadekeli.

5) Seuranta

 • Tilastoja, otteluennakkoja ja uutisia löytyy todella monesta eri paikasta, mutta me suosittelemme mlb.com sekä espn.com sivustoja. Näiltä sivuilta löytyy kaikki mahdolliset tilastot ja tiedot mitä tarvitset.

MLB -sanastoa

ERA = Earned run average (syöttäjän antamien juoksujen keskiarvo yhdeksää vuoroparia kohden)

WHIP = Walks and hits per innings piched (syöttäjän antamat osumat ja vapaataipaleet syöttövuoroa kohden)

IP = Innings piched (syötettyjen syöttövuorojen lukumäärä)

BAA = Opponents batting average (vastustajan lyöjien osumakeskiarvo)

BA = Batting average (lyöjien osumakeskiarvo)

RBI = Runs batted in (lyödyt juoksut)

OBP = On base percentage (lyöjien kentällemeno prosentti)

 

 

Aiheeseen liittyvät uutiset