Raha ratkaisee Mestareiden liigassa, Liverpool oli loistava poikkeus

Futispörssi

Tämän päivän huippujalkapallon tärkein tekijä on raha. Rikkaimat seurat ostavat parhaat pelaajat ja palkkaavat parhaat managerit. Rahan mahti jalkapallossa näkyy selkeimmin UEFA:n Mestareiden liigan pudotuskierroksilla ja myös vedonlyönnissä. Tällä vuosituhannella lähes kaikki Mestareiden liigan loppuottelujoukkueet ovat olleet Euroopan ehdottomia suurseuroja. Kaudella 2003-2004 portugalilainen Porto voitti Saksan Gelsenkirchenissä pelatussa finaalissa ranskalaisen Monacon ja seuraavalla kaudella Liverpool vei pokaalin, mutta muuten finaali on ollut umpirikkaiden jättiseurojen tanner.

Talouslehti Forbes rankkasi vuonna 2016 espanjalaiset Real Madridin ja Barcelonan maailman arvokkaimmiksi jalkapalloseuroiksi, ja tämä tietenkin myös on näkynyt seurojen Mestareiden liiga -menestyksessä. Tällä vuosituhannella Real Madrid ja Barcelona ovat kumpikin voittaneet Champions Leaguen neljä kertaa.

Mestareiden liiga olisi tylsää seurattavaa, ja se menettäisi mielenkiintonsa, ellei välillä turnauksessa olisi virkistäviä poikkeuksia.

Kaudella 2016-2017 turnauksen valopilkku oli ranskalainen Monaco. Joukkue oli onnistunut keräämään ryhmäänsä nipun lupaavia ja nuoria pelaajia. Kylian Mbappe, Benjamin Mendy, Tiemoue Bakayoko, Bernardo Silva ja muut murtautuivat syksyllä 2016 futismaailman huipulle, ja samalla Monaco pelasi mainiota kautta Mestareiden liigassa. Seuran tie katkesi semifinaaleissa Juventusta vastaan, ja seuraavana kesänä suuret ja rikkaat seurat ostivat Monacon nuoret tähdet itselleen. Näin se nykyjalkapallossa menee, lopulta suuret peittoavat pienemmät, jos ei muuten, niin ostamalla.

Kaudella 2004-2005 Mestareiden liigassa oli myös kausi, jolloin pienempi seura peittosi suuret ja mahtavat. Englantilainen Liverpool ei ollut vuosikausiin enää ollut edes Brittein saarten suurimpia seuroja, mutta keväällä 2005 se voitti maanosan komeimman turnauksen, Champions Leaguen. Loppuottelu AC Milania vastaan on yksi parhaista loppuotteluista koskaan, ja Suomen Sami Hyypiä sai olla mukana alusta loppuun, aitiopaikalla Liverpoolin topparina.

Ottelun puoliajalla AC Milan jo näytti varmalta voittajalta. Se meni tauolle 3-0 -johdossa. Paulo Maldini oli aloittanut maalinteon jo ensimmäisellä peliminuutilla. Argentiinalainen Hernan Crespo ehti tehdä vielä ennen taukovihellystä kaksi maalia.

Liverpool ei lannistunut tauon aikana. Sen fanit jatkoivat You’ll Never Walk Alone -tunnuskappaletta laulamista, ja ihme tapahtui. Steven Gerrard teki Liverpoolin ensimmäisen osuman 54. minuutilla, ja vain kaksi minuuttia myöhemmin Vladimi Smicer toi Liverpoolin maalin päähän. Vauhti päällä, kovalla itseluottamukselle Liverpool nousi rinnalle. Xavi Alonso laukoi torjutun rangaistuspotkun jälkeen pallon tasoituksen. Tasoituksen jälkeen kaikki jo tiesivät, miten pelin tulee päättymään, Liverpool vei pokaalin rangaistuspotkuilla.

Englantilainen supermarketketju Sainsbury uutisoi, että ottelun jälkeen Liverpoolissa juotiin 10 000 sampanjaa.

”Emme ole koskaan nähneet mitään tällaista. Yleensä myymme näin paljon shampanjaa jouluisin”, Sainsburysta kerrottiin.

Liverpoolin manageri Rafael Benitez oli mykistynyt ottelun jälkeen.

”Ongelmani on se, että minulla ei ole sanoja kuvata sitä, miltä minusta nyt tuntuu”, Benitez sai sanottua.

Muutkin ylistivät Liverpoolin joukkuetta.

”Ei edes vuoden 1970 Brasilia olisi saanut aikaan tällaista comebackia Milanin johdettua 3-0. Englantilainen joukkue näytti, että ihmeitä voi tapahtua. Olen nyt tehnyt Liverpoolista englantilaisen suosikkijoukkueeni. He näyttivät, että jalkapallo on kaunein kaikista urheilulajeista. Liverpoolin kannattajat näyttivät ehdotonta tukea puoliajalla, kun he olivat 0-3-tappiolla, mutta eivät lopettaneet laulamista”, sanoi ottelusta yksi maailman parhaista, Diego Maradona.

Aiheeseen liittyvät uutiset