Superpesis Playoffs: Välieräennakko Joensuu – Sotkamo

Superpesis Playoffs | Vvihjeet.com

Kansallispelimme tarjoaa tällä hetkellä parastaan! Superpesiksen tuliset pudotuspelit ovat edenneet tämän kauden osalta välierävaiheeseen, joka polkaistaan käyntiin huomenna torstaina. Runkosarjan neljä kärkijoukkuetta selvittivät tiensä värikkäiden vaiheiden jälkeen mitalipeleihin, ja välierissä nähdäänkin erittäin mielenkiintoiset parit Joensuu – Sotkamo sekä Vimpeli – Jyväskylä. Ensimmäiseksi analysoidaan ottelupari JoMa – Jymy.

Joensuun Maila (2.) – Sotkamon Jymy (3.)

Runkosarjan kohtaamiset:

28.5. Sotkamo – Joensuu 1-0 (0-0, 1-1, 0-0, 1-0)

25.6. Joensuu – Sotkamo 2-0 (5-2, 3-2)

24.7. Joensuu – Sotkamo 2-1 (4-2, 1-5, 1-0)

9.8. Sotkamo – Joensuu 2-0 (1-0, 6-1)

Tästä otteluparista on luvassa aivan järkyttävän tasainen ja hieno titaanien taisto. Jymy on mitalipelien vakiovieras, ja sotkamolaiset aloittavatkin huomenna käsittämättömät 17. perättäiset välieränsä. Joensuu puolestaan on kokemattomampi välieräjoukkue, mutta varmasti sitäkin nälkäisempi. Runkosarjan kaikki neljä kohtaamista päättyivät kotivoittoihin voittojen ollessa tasan 2-2. Myös jaksovoitot menivät runkosarjassa tasan 4-4.

Kainuun kultajuna ei ole hävinnyt pleijareissa yhtään ottelua (!) sitten vuoden 2011 finaalien, ja perättäisiä playoffs-voittoja joukkueella on nyt kasassa huikeat 33 kappaletta. Tämä on osoitus siitä, että ”Sotkamon CSKA” on todellinen tärkeiden pelien joukkue, joka nostaa aina tasoaan pudotuspeleissä. Ottelusarjan Alajärven Ankkureita vastaan Jymy hoiti alkuvaikeuksien jälkeen puhtaasti 3-0. Joensuu puolestaan paketoi oman sarjansa Hyvinkään Tahkoa vastaan niin ikään tyylipuhtaasti ja suhteellisen vaivatta 3-0 häviämättä jaksoakaan.

Tulevaa välieräsarjaa leimaa vahvasti timanttinen ulkopeli. Molemmat joukkueet lähtevät otteluihin ulkopelin kautta, ja uskallankin väittää, että jokainen sarjan matseista tulee olemaan hyvin vähäjuoksuinen. JoMan ulkopelin kapellimestarina häärää lukkari Mika Väisänen, joka esitteli Tahkoa vastaan niin hävyttömän korkeita puhtaita tolppasyöttöjä, että niillä olisi kärkietenijä voinut jo lähestulkoon karata suoraan ykköspesälle. Ulkokentän ehkäpä ainoa epävarma lenkki on kolmoskoppari Teemu Juntunen, joka pelaa ensimmäisiä pudotuspelejään ja joutuu varmasti kovaan rumputuleen Jymyä vastaan.

Sotkamon ulkopelin pääarkkitehti ei esittelyjä kaipaa. Lukkarina Jymyn pallorallia pyörittää kenties kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen, jonka kokemus ja meediomainen pelinlukukyky nousevat pudotuspelien edetessä valtaisaan rooliin. Kohonen kunnostautui puolivälierissä myös Jymyn tehokkaimpana lyöjänä iskien kolmeen peliin 6 tärkeää juoksua. Jymyn ulkokenttä koki Ankkureita vastaan kuitenkin myös takaiskun, kun sieppari Markus Tuikka joutui loppukaudeksi telakalle. Etukentällä hääriikin nyt nuori Onni Määttä, joka on ulkopelissä paljon vartijana.

Lukkari Kohosen tehtävänä on sotkea JoMan tehokasta ykköskärkeä Jouni ItävaloMikko KemppainenTuomas Jussila, joka on onnistunut todella kovilla prosenteilla rakentelemaan tilanteita Aleksi Rautiaiselle sekä jokeri Juha Niemelle. Kolmikko miehittikin JoMan tehotilaston kärkisijat Tahkoa vastaan. Joensuun tulisi kuitenkin nimenomaan sisäpelissä parantaa onnistumisiaan kotiutuksissa, ja etenkin Niemeltä vaaditaan vielä tasaisempaa tulostasoa.

Sotkamon kärki puolestaan muodostuu Niilo Piiponniemestä, Niko Korhosesta sekä Antti Hartikaisesta, jotka eivät ole kuitenkaan aivan JoMan ykköskärjen tehoille yltäneet. Ajolähtöjä on Jymyllä purkamassa ensisijaisesti Kohonen, mutta kotiutustilanteisiin on heittää jokeriosastolta myös tulivoimainen Roope Korhonen sekä Jani Komulainen.

Kaiken kaikkiaan sarjasta on tulossa mielettömän tasainen, ja kliseisesti voidaan todeta, että nyt jos koskaan pienet marginaalit ja virheet ratkaisevat yksittäiset ottelut. Molemmat ulkokentät toimivat varmuudella, joten enemmän tärkeitä sisäpelionnistumisia saanut joukkue tulee lopulta olemaan vahvoilla. Kotietujen merkitys myös korostuu tässä sarjassa, ja Game 5 on hyvin todennäköinen skenaario.

Seuraa häntä, Joensuu:

Tuomas Jussila. JoMan kolmoslyöjänä pelaava Jussila on äitynyt hurjaan vireeseen tosipeleissä, ja mies onkin tehoilla 3+6 (+8 tuotua) pudotuspelien tehotilaston piikkipaikalla. Tarjoaa jatkuvaa läpilyöntiuhkaa vaihtotilanteissa.

Seuraa häntä, Sotkamo:

Jani Komulainen. Joukkueen kapteeni janoaa tällä kaudella jo ennätyksellistä 12. Suomen mestaruuttaan. Komulainen olikin mailan varressa Jymyn parhaimmistoa Ankkureita vastaan, ja miehen kakkosvaihdot ovat ihailtavaa katseltavaa. Jussilan tapaan Komulaiselta löytyy myös huikeaa läpilyöntipotentiaalia.

Arvio sarjan lopputuloksesta: 2-3 Sotkamolle.

 

Aiheeseen liittyvät uutiset