Vedonlyöntisanasto – nämä on hyvä tietää

vedonlyöntisanasto Money Talks | Vvihjeet.com

Vedonlyönnissä käytetään omaa sanastoa, mikä saattaa varsinkin vasta-alkajan korvaan kuulostaa melkoisen erikoiselta kieleltä. Vedonlyöntisanasto tulee harrastajille kuitenkin vuosien varrella varmasti ääriään myöten tutuksi. Seuraavassa avaamme hieman yleisimpiä termejä. Netin parhaimmat vedonlyöntivihjeet löydät tästä!

Kerroin

Kertoimella tarkoitetaan vedonvälittäjän (esim. Coolbet) tarjoamaa kerrointa. Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, että kertoimet ovat käytännössä vedonvälittäjän omia todennäköisyysarvioita.

Kertoimet voidaan muuttaa prosenteiksi varsin helpolla laskukaavalla. Jos vedonvälittäjän kertoimet HJK-SJK-peliin ovat esimerkiksi 1,85*4,00*2,80 niin prosenteiksi käännettynä se näyttäisi tältä: 54%*25%*36%.

Kertoimet saadaan muutettua prosenteiksi seuraavalla laskukaavalla: 1/1,85=54% à 1/4,00=25% à 1/2,80=36%.

Ennen vedon lyömistä kannattaa aina pohtia vastaako vedonvälittäjän todennäköisyysarviot omia pohdintoja!

Sitten tullaan myös siihen, että kannattaa aina kilpailuttaa kertoimet. Ne ovat sinun hintalappusi, joten ei ole järkevää tavoitella ”samasta tuotteesta” pienempää voittoa, vaan katsoa aina maksimaalinen etu parhaimman kertoimen muodossa.

Ylikerroin

Ylikertoimia kannattaa etsiä- ja käyttää niin usein kuin mahdollista. Ylikertoimella tarkoitetaan kerrointa, joka on suurempi kuin sitä vastaava todennäköisyysarvio.

Jos olet arvioinut esimerkiksi HJK – SJK ottelun todennäkösyysprosenteiksi 54%*25%*36* ja löydät HJK:lle (2,00) kertoimen niin kyseessä on ylikerroin. Tämän kaltaiset tarjoukset kannattaa käyttää hyväksi.

Alikerroin

Alikerroin on yllä mainitun ylikertoimen vastakohta. Alikertoimella tarkoitetaan kerrointa, joka on pienempi kuin sitä vastaava todennäköisyysarvio.

Alikertoimia- ja niiden pelaamista kannattaa välttää viimeiseen asti. 

Arbitraasi

Arbitraasitilanteessa voidaan saada voittoa ilman riskiä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yhdessä kohteessa toinen vedonlyöntitoimisto tarjoaa koripallo-ottelussa 2,1 kerrointa kotivoitolle ja toinen vedonlyöntitoimisto tarjoaa vierasjoukkueen voitolle kerrointa 2,05. Tässä tapauksessa pelaaja voittaa varmasti.

Pelikassa

Pelikassa on avain voitolliseen vedonlyöntiin pitkällä aikavälillä ajateltuna. Pelikassalla tarkoitetaan rahasummaa, jonka olet ajatellut käyttää ainoastaan vedonlyöntiin.

On erittäin tärkeää pitää pelikassa täysin omana ”kulunaan”. Pelikassa tai vedonlyönti ei saa vaikuttaa kuukausiansioon tai elintasoon, vaan jokaisen tulee määrittää oman pelikassan suuruus tarkan harkinnan jälkeen! Pelikassan suuruus täytyy olla sellainen, minkä olet valmis häviämään.

Kellyn kaava 

Kellyn kaava on yksi voitokkaan vedonlyönnin avainsanoista. Kellyn kaavassa käytetään seuraavanlaista laskukaavaa:

B = (pk-1) / (k-1)

B = Panos

P = Osumistodennäköisyys

K = Välittäjän kerroin

Kuvitellaan, että pelikassamme on 100€. Panostamme joukkuetta, jonka voiton todennäköisyys on 50%- ja kerroin 2,50.

Laskukaava näyttäisi näillä tiedoilla seuraavalta:

(0,5 *2,5-1) / (2,5-1) = 0,16 = 1,6% pelikassasta

Kirjanpito

Voitolliseen vedonlyöntiin pyrittäessä, kirjanpito on hyvä apuväline. Kirjanpito on helppo toteuttaa esimerkiksi Exel-ohjelmalla. Internetistä löytyy valmiita hyviä pohjia kirjanpitoa varten.

Kirjanpidosta olisi hyvä löytyä ainakin päivämäärä, pelimuoto, vetokohde, sijoitettu panos, lopputulos sekä pelattu veto.

Push

”Push” -termillä tarkoitetaan panosten palautumista. ”Push”-termiin törmätään tasoitusvedonlyöntiä pelattaessa. Esimerkiksi draw no bet sekä moneylines-vedot tuovat panoksen takaisin mikäli valitsemasi vedonlyöntikohde päättyy tasapeliin.

Handicap

Handicap-termillä tarkoitetaan tasoitusvetoa. Tasoitusvetoa pelatessa toiselle joukkueelle annetaan tasoitusta, joka huomioidaan ottelun lopputuloksessa.

Yleisimmät tasoitusvetomuodot ovat -0,5, -1,5, + 0,5 sekä +1,5. Seuraavassa listauksessa on listattu yleisimmät tasoitukset sekä niiden selitykset:

-0,5 = Vetosi osuu, mikäli veikkaamasi joukkue voittaa ottelun

-1,5 = Vetosi osuu, mikäli veikkaamasi joukkue voittaa ottelun vähintään kahdella maalilla

+0,5 = Vetosi osuu, mikäli ottelu päättyy tasapeliin

+1,5 = Vetosi osuu, mikäli joukkueesi häviää ottelun enintään yhdellä maalilla

Todennäköisyysarviot

Todennäköisyysarviot ovat ratkaisevassa osassa voitokkaan vedonlyönnin saavuttamisessa. Kuten voimalukuja laskiessa, myöskään todennäköisyysarviossa päätöstä ei kannata tehdä pelkästään sarjataulukkoa katsomalla.

Todennäköisyysarviota tehdessä kannattaa ottaa huomioon mahdollisimman moni peliin vaikuttava seikka, kuten voimaluvuissa.

Jos arvioit esimerkiksi Suomi – Unkari pelissä Suomen voiton todennäköisyydeksi 50%, tarkoittaa se käytännössä sitä, että Suomi voittaa 50 sadasta pelistä.

Muista, että panokset asetetaan todennäköisyysarvion pohjalta!

Voimaluvut

Voimalukuja käytetään joukkueiden välisten tasoerojen vertaamiseen. Kertoimenlaskijat määrittävät voimaluvut joukkueille. Voimaluvut perustuvat tarkkoihin faktoihin, jotka on selvitetty hyvissä ajoin ennen otteluiden alkua.

Voimalukuja laskiessa täytyy huomioida kaikki mahdolliset seikat peliin liittyen. Pelkästään sarjataulukkoa katsomalla tulosta ei synny.

Tärkeitä tietoja ovat mm. Loukkaantumiset, sääolosuhteet, koti/vierastilastot, joukkueiden aiemmat kohtaamiset sekä joukkueiden kuntokäyrä.

Odotusarvo 

Odotusarvolla tarkoitetaan kertoimen ja todennäköisyysarvion tuloa. Voittoa tekevä vedonlyöjä pelaa ainoastaan pelejä, joiden odotusarvo ylittään 1:n.

Otetaan esimerkiksi Barcelona – Real Madrid ottelu. Olet laskenut Barcelonalle 50%:n todennäköisyyden- ja Barcelonan kerroin voittoon on (1,90). Näin ollen hän on pelannut odotusarvoltaan (0,5*1,90=0,95) tulosta, joka on alikerroin.

Jos Barcelonan kerroin olisi esimerkiksi (2,00), odotusarvoksi muodostuisi tasan 1, joka olisi puolestaan hyvä pelikohde.

Palautusprosentti

Palautusprosentilla tarkoitetaan rahojen suhdetta sijoitettuun rahasummaan. Jos olet voittanut esimerkiksi 1000€ toukokuussa ja sijoittanut panoksiin 800€ niin palautusprosentiksi muodostuu 125%, joka on loistava luku.

Voitokkaan vedonlyöjän palautusprosentti on yli 100%. 

Aiheeseen liittyvät uutiset